Kategorier

Om kunstneren: Susanne Kalmar (tidl. Sarup)

Susanne Kalmar

Født i Knabstrup i 1967. Bosiddende på Bornholm fra 1986-2011 og bor nu i Hammel i Østjylland med mand og hund. Er autodidakt som billedkunstner. Uddannet skolesekretær og har tidligere været udøvende musiker i en årrække på Bornholm. Blev førtidspensionist i 1999 pga sygdom (Morbus Addison samt Multipel Sclerose).


Startede med tegning i 1998 og debuterede som billedkunstner i 2004 med "Nøgne, bornholmske kvinder..." - og fik stor eksponering i både bornholmske og landsdækkende medier. Siden er det blevet til adskillige udstillinger i virksomheder, gallerier og kunstforeninger samt deltagelse på kunstmesser.
Efterhånden er det blevet mere farverigt og jeg arbejder nu mest med malerier i ballet og dans - en serie, der kaldes "Stankelben" - og dyremotiver. Tegningerne i dag er primært af ballerinaer og dyr. Det sidste inspireret af, at være flyttet til det jyske, hvor jeg går rundt med mit kamera og "fanger" dyrene i deres rette element og bruger fotos til inspiration.


Jeg har været med i flere kunstnergrupper på Bornholm og er selvfølgelig blevet inspireret af dynamikken og samarbejdet, men har altid holdt af at arbejde alene - og haft min egen stil. På trods af, at jeg ikke maler naturbilleder, ER naturen en stor inspiration. Lyset og farverne er et vigtigt samspil i mine billeder - og ikke mindst - LIV! Det i form af mennesker - naturlige som abstrakte - som dyr. Jeg holder meget af det bevægelige og levende, hvad enten det er en balletdansers fuldendte kontrol over sin krop - eller den dovne, nysgerrige ko på marken, som bare MÅ se, hvad jeg går og laver på dens territorium.


I starten, da jeg malede balletbilleder, var det efter fotos i bøger og på Internettet. Indtil jeg mødte Diana Cuni. Diana var solist ved Det Kgl. Teater og var gæst ved en af mine udstillinger på Bornholm, hvor vi faldt i snak. Jeg tog derefter til Det Kgl. Teater, hvor jeg fulgte Diana en dag - med mit kamera - hvor hun trænede og instruerede en ballet. Disse fotos er i dag grundlag for mine balletmalerier og tegninger. Diana er nu pensioneret som danser, men underviser balletbørnene på Det Kgl. Teater.


Jeg slog igennem som Susanne Sarup, men har siden taget mit pigenavn, Kalmar, tilbage efter en skilsmisse.